for vivacious athlete

Juoksun aloitus synnytyksen jälkeen

Juoksuharjoittelu vaatii kropalta paljon ja sen vaatimukset korostuvat raskauden jälkeen. Iskutusta sisältävät lajit monikertaistavat riskin erilaisille lantionpohjan toimintahäiriöille ja tästä syystä tuoreet äidit tarvitsevat riittävän ajan lantionpohjan ja keskivartalon kuntouttamiseen ennen juoksuun palaamista tai sen aloittamista raskauden jälkeen. Synnytyksen jälkeen lantionpohjan lisäksi toimintahäiriöitä, heikkouksia ja kontrollin puutetta voi olla myös muissa juoksuun vaadittavissa tukikudoksissa.


Juoksun aloittamista raskauden jälkeen tulee aina tarkastella kokonaisuutena, ei vain lantionpohjan ja muun fyysisen valmiuden kannalta. Synnytyksen jälkeinen aika on monelta osin herkkää, joten äidin kannattaa olla itselleen armollinen ja maltillinen juoksua aloittaessaan. Riskiä erilaisiin juoksuun liittyviin vaivoihin lisää muun muassa liian aikainen juoksun aloitus synnytyksen jälkeen, yliliikkuvuus, aiemmat lantionpohjan toimintahäiriöt ja kivut, imetys, ylipaino, matala hemoglobiini ja riittämätön energiansaanti. Nämä on hyvä pitää mielessä omaa tai asiakkaan juoksuvalmiutta arvioitaessa.

Oheinen tarkastuslista ei siis ole kaiken kattava kartta, vaan enemmänkin äidille suuntaa antava tienviitta lantionpohjan ja kehon valmiuden sekä tarvittavien lisätoimenpiteiden arviointiin iskutuksen ja sekä juoksuun vaadittavan fysiikan kannalta. Synnytyksen jälkeen ja erityisesti lantionpohjan oireilun (merkitty tarkistuslistassa punaisella) yhteydessä on äitiysfysioterapeutin vastaanotolla käyminen kultaa, minkä soisi olevan osa jokaisen synnyttäneen naisen juoksupolkua.

Jos synnytyksestä on kulunut riittävästi aikaa ja lantionpohjan oirearvio on puhdas/tsekkaus ammattilaisen kanssa tehty, voi edetä tarkastuslistassa vihreällä merkittyihin testiliikkeisiin. Liikkeiden avulla voi arvioida kropan valmiutta iskutuksen, kestävyyden ja liikehallinnan kannalta.

Testaa sujuuko seuraavat

  • 30 min kävely
  • 10 s yhdellä jalalla tasapainoilu
  • 10 x juokseva mutsi
  • 10 x yhden jalan kyykky
  • 10 x yhden jalan hyppy
  • 1 min paikallaan hölkkä
  • 10 x tasajalkahypyt

vivathle**jatkuu** Yhden jalalla suoritettavat pohjenousut, kyykyt ja lantiosillat ovat mainioita treeniliikkeitä äidille, mutta myös hyviä liikkeitä osoittamaan, mihin lihasryhmään äidin voimaharjoittelua kannattaa suunnata. Iskutuksen, lihasvoiman, liikehallinnan ja kontrollin arviointi onnistuu parhaiten lajiin ja äitien valmennukseen perehtyneen ammattilaisen analysoimana. Lisää kultaa juoksevan mutsin polulle. ❤️

Videoilla näkyvien liikkeiden lisäksi ennen juoksuun palaamista olisi hyvä arvioida myös tärkeimpien juoksuun osallistuvien lihasten voimataso. Testaa ja treenaa yhdenjalan lantiosillat, pohjenousut ja kyykyt, niillä pääsee jo pitkälle.

Juoksuterveisin ja liikkuvan äidin puolesta

Virva

Jaa artikkeli

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email
Share on telegram

Viimeisimmät artikkelit

Liikunnan aloittaminen synnytyksen jälkeen

Suuri osa äideistä kaipaa lisää tietoa liikunnasta ja sen aloittamisesta synnytyksen jälkeen.  MITÄ?MILLOIN?MITEN? Raskaus muuttaa äidin kehoa merkittävästi ja muutokset osuvat erityisesti äidin tuki- ja

Urheilu ja vatsalihasten erkauma

”En voi tehdä vatsarutistuksia, kun mulla on tää erkauma”. Kuinka moni on itse sanonut tai kuullut äidin sanoneen näin? Tiesitkö, että keskivartalon toiminta ja sen

Liikkuvan äidin puolesta

Leikkaussalihoitajasta äitien liikunnan puolestapuhujaksi Tarina siitä, miten syntyi Vivathle for Mom Tämä ei riitä, totesin neljä vuotta sitten. Ensimmäisen raskauteni aikana vuonna 2016 kohtasin lähes

Juoksijan voimaharjoittelu osa II

Tähän toiseen osioon juoksijan voimaharjoittelusta on rakennettu ehdotus harjoitusohjelmasta. Liikkeet löydät aiemmasta postauksesta. Toimiva toteutus Raskaasti nostaminen = käyttämäsi kuorma (paino/vastus/liikevariaatio) on sinulle raskas (60-85%

Ota yhteyttä