for vivacious athlete

Ready-Steady-Vivathle!

Hoitotyö, urheilu, liikuntalääketiede, innostus ja halu auttaa kohtasivat. Lopputuloksena syntyi Vivathle. Tämä on kuvaus elementeistä ja synergiasta, jotka Vivathlen sysäsivät liikkeelle. Tervetuloa mukaan!  

Leikkaussali

Kuulen anestesiakoneesta tasaista puhinaa, kun se hengittää nukutetun potilaan puolesta. Kuulen leikkausinstrumenttien metallista kalinaa, kun instrumenttihoitaja järjestelee niitä pöydällään. Kuulen kirurgisesta polttolaitteesta kuuluvan matalan piippauksen ja sitä seuraavan lämpenevästä kudoksesta kuuluvan rätinän. Näen valvontamonitorin kirkasväriset käyrät, jotka kertovat nukutetun potilaan elintoiminnoista. Näen ihon ja siihen viilletyn leikkaushaavan. Haavan, joka kerros kerrokselta tunkeutuu syvemmälle rasvakudoksen, lihaskalvon ja lihasten läpi. Haavan, joka toimenpiteen lopuksi suljetaan. Ihmiskehon, jota voi korjata, mutta joka myös korjaa itse itseään. Kehon, jonka rakenne ja toiminta on hieno kokonaisuus.

Kuntosali

Kuulen kiihtyvää puhinaa, kun treenaaja hyppii vauhdikkaasti boksin päälle ja siitä alas. Kuulen levytangon metallisen kalinan, kun treenaaja tiputtaa sen tempauksen yläasennosta lattialle. Kuulen ajastimen piippauksen ja sitä seuraavan soutukoneen suhinan. Näin punoittavat kasvot ja hikipisarat. Näen uupumuksesta kertovan irvistyksen ja toisella puolella salia onnistunutta nostoa seuraavan tyytyväisen hymyn. Näen lepotauon, jonka aikana hengitys ja sydämen syke tasaantuvat. Näen ihmiskehon, joka pystyy vastaanottamaan kuormitusta. Kehon, joka pystyy palautumaan kuormituksesta. Ihmiskehon, joka pystyy muokkaamaan itseään liikkuakseen ja toimiakseen paremmin.

Ihminen

Leikkaussali ja kuntosali ovat kaksi eri asiaa. Minulle niitä kuitenkin yhdistää yhdyssanan perusosan lisäksi myös toinen, paljon tärkeämpi asia; toiminnan keskiössä oleva ihminen. Leikkaussalissa olen saanut käteeni konkreettisen tarttumapihdin ihmiskehon anatomiaan, fysiologiaan, vammoihin, sairauksiin ja niiden hoitoon. Kuntosalilla ja muissa liikuntaympäristöissä olen puolestani saanut työkalut, joilla kehittää ihmiskehoa sekä kuntouttaa ja ehkäistä sen vammoja ja sairauksia. Sairaanhoitajan ammattiosaaminen on tukenut ja ohjannut valmennustani alusta alkaen. Myöhemmin Jyväskylän yliopiston liikuntatieteellisestä ja opettajaopinnoista sain lisää työkaluja yhdistääkseni ja arvioidakseni kriittisesti liikunta- ja terveysalan tietoa sekä viedä alan osaamista osaksi koulutusta, opetusta ja valmennusta.

Palveluiden tarve

Useat liikunnanharrastajat kärsivät jossain vaiheessa elämäänsä vammasta, sairaudesta tai muusta rajoitteesta, joka tuo haasteita liikuntaharjoitteluun tai arkielämään. Suureen osaan näistä voidaan vaikuttaa ja osa vammoista voidaan myös ehkäistä oikealla harjoittelulla. Liian harvoin tällaista harjoittelua tai apua tarjolla, tai tarvetta siihen ei tunnisteta. Vammoja ja sairauksia ehkäisevän harjoittelun lisäksi  äitiysliikunnan ja urheilevien äitien liikuntaharjoittelun tukemisessa ja heille suunnatuissa palveluissa on aukkoja, jotka kaipaavat täytettä.

Vivathle

Sairaanhoitajan halu auttaa, valmentajan halu liikuttaa ja terveystieteilijän halu tehdä se turvallisesti ja näyttöön perustuen synnytti ajatuksen Vivathlesta, urheilijan advokaatista. Vivathlen tavoitteena on mahdollistaa turvallinen ja tehokas liikunta kaikille, myös erityisryhmille ja eritystilanteissa, kuten vamman tai sairauden yhteydessä. Lisäksi Vivathlen raskaana oleville ja synnyttäneille naisille suunnattu Vivathle for Mom™, pyrkii mahdollistamaan raskaana olevien ja synnyttäneiden naisten liikuntaharjoittelun turvallisesti ja lisäämään äitien sekä äitien kanssa töitä tekevien ammattilaisten tietoa raskaana olevien ja synnyttäneiden naisten liikuntaharjoittelusta.

Vivathle edustaa terveyttä edistävää, ennaltaehkäisevää ja näyttöön perustuvaa lähestymistapaa jokaisen liikkujan ja urheilijan valmennuksessa.

Liikkuvan ihmisen puolesta

Virva / Vivathle Oy

Kuvaaja Mikko Ovaska

Jaa artikkeli

Viimeisimmät artikkelit

Liikunnan aloittaminen synnytyksen jälkeen

Suuri osa äideistä kaipaa lisää tietoa liikunnasta ja sen aloittamisesta synnytyksen jälkeen.  MITÄ?MILLOIN?MITEN? Raskaus muuttaa äidin kehoa merkittävästi ja muutokset osuvat erityisesti äidin tuki- ja

Urheilu ja vatsalihasten erkauma

”En voi tehdä vatsarutistuksia, kun mulla on tää erkauma”. Kuinka moni on itse sanonut tai kuullut äidin sanoneen näin? Tiesitkö, että keskivartalon toiminta ja sen

Liikkuvan äidin puolesta

Leikkaussalihoitajasta äitien liikunnan puolestapuhujaksi Tarina siitä, miten syntyi Vivathle for Mom Tämä ei riitä, totesin neljä vuotta sitten. Ensimmäisen raskauteni aikana vuonna 2016 kohtasin lähes

Juoksun aloitus synnytyksen jälkeen

Juoksuharjoittelu vaatii kropalta paljon ja sen vaatimukset korostuvat raskauden jälkeen. Iskutusta sisältävät lajit monikertaistavat riskin erilaisille lantionpohjan toimintahäiriöille ja tästä syystä tuoreet äidit tarvitsevat riittävän

Ota yhteyttä