Liikunta-alan ammattilaisen, puolivuotiaan tytön äidin Netan haastattelu CrossFit-lajiin palaamisesta synnytyksen jälkeen
”Liiku normaalisti” tai ”liiku sen mukaan, mikä tuntuu hyvälle”, ovat ohjeita, joita synnyttäneet naiset saavat liikunnan harrastamiseen synnytyksen jälkitarkastuksesta. Ohje on tarkoitettu kannustavaksi ja pyrkii rohkaisemaan äitiä taas palaamaan liikunnan pariin. Ohjetta on kuitenkin osattava myös lähestyä kriittisesti seuraavista syistä.
Raskaus muuttaa äidin kehoa merkittävästi ja erityisesti muutokset osuvat äidin tuki- ja liikuntaelimistöön useiden kuukausien ajan. Synnytyksen jälkeen keho puolestaan korjaa näitä raskauden ja synnytyksen aiheuttamia muutoksia useita kuukausia. Näin ollen äidin tuki- ja liikuntaelimistö ei täysiaikaisen raskauden ja synnytyksen jälkeisen lapsivuodeajan jälkeen ole ollut ”normaali” noin vuoteen. Tämän vuoden pituisen, eri suuntiin liikkuneen muutosprosessin jälkeen, voi äidin olla haastava eritellä ”normaali” tai ”mikä tuntuu hyvälle”, koska eittämättä vuoden aikana liikuntaharjoittelu on poikennut siitä, mitä se oli ennen raskautta ja synnytystä.
Joillekin äideille ”normaali” tarkoittaa esimerkiksi juoksua, hyppyjä, leuanvetoja tai painonnostoliikkeitä. Lajin sisältäessä paljon iskutusta, nopeita suunnanmuutoksia ja kuormitusta keskivartalolle, voi kannustavaksi tarkoitettu ohje palata liikunnan pariin normaalisti olla juuri synnyttäneelle naiselle jopa haitallinen. Synnytystavasta riippumatta, on synnytys aina keholle fyysinen trauma, joka vaatii oman palautumisaikansa ja huomioinnin liikuntaharjoittelun ohjelmoinnissa. Kukaan ei hyppää turvallisesti takaisin lajiinsa eturistiside- tai olkapäävamman jälkeen ilman vamman progressiivista kuntoutusta. Kuntoutuksella vahvistetaan vammasta toipuva keho ja varmistetaan urheilijan valmius lajiin palaamiseksi. Myöskään äidin ei kuulu hypätä normaaliin heti synnytyksen jälkeen. Erityisesti, jos äidin laji on raskaudesta ja synnytyksestä toipuvalle keholle vaativa. Myös synnyttäneen naisen valmius lajiin palaamiseksi tulee varmistaa progressiivisella kuormituksella.
Lue alta Netan haastattelu synnytyksestä toipumisesta ja palaamisesta CrossFitin pariin. Itsekin liikunta-alalla työskentelevä, tuore äiti kaipasi parempia ohjeita ja löysi Crossfit-valmentajansa kautta Vivathle for Mom™ -valmennuksen.
Kerro vähän itsestäsi ja lajitaustastasi
Olen Netta 25 -vuotias maaliskuussa 2020 syntyneen tytön äiti, jolla pyörähti juuri neljäs vuosi käyntiin crossfitin parissa. Olen liikkunut koko ikäni ja testannut monia eri lajeja sekä myös kouluttautunut liikuntaneuvojaksi. Raskauden lopussa pidin taukoa crossfit -harjoittelusta ja palasin sen pariin noin 3kk synnytyksestä.
Mitä kautta löysit tämän äideille suunnatun tarkastuksen ja valmennuksen? Syyt valmennukseen hakeutumiselle?
Löysin valmennuksen crossfit-salin valmentajan Sallan suosituksesta. Olin Sallan kanssa jutellut treeneissä synnytyksestä palautumisesta, kuinka olo oli jo ”normaali”, mutta en silti vielä uskaltaisi lähteä treenaamaan entiseen tapaan. Halusin tsekata, missä lantionpohjan ja keskivartalon kanssa mennään! Neuvolan ohjeen ”tee sitä mikä hyvältä tuntuu” mukaan olisin voinut jo reilu kuukauden päästä synnytyksestä painaa menemään entiseen malliin. Aina se oma fiilis ei kerro, mikä on kropalle parasta (tai ainakin olisin voinut saada muita ikäviä vaivoja kaveriksi).
Miten lajiin palaaminen on sujunut synnytyksen jälkeen?
Sain Virvalta superhyvät liikkeet keskivartalon treenaamiseen niin, että tavoitteena oli taas pystyä tekemään normaalisti kaikkia crossfit -liikkeitä. Nyt 6kk synnytyksestä pystyn taas treenata ”normaalisti” ja keskivartalo tuntuu vahvalta! Toki edelleen keskityn coren hallintaan treenatessa, etenen painoissa maltillisesti ja jatkan keskivartalon vahvistamista.
Palautetta Vivathle for Mom ™ -valmentajalle
Virva on ammattitaitoinen ja helposti lähestyttävä valmentaja. Valmennus oli henkilökohtaisesti juuri omaa tilannettani ja lajiani ajatellen toteutettu. Kiitos, en voi muuta kuin suositella!:)
Terkut muille äideille
Äidit, pitäkää itsestänne huolta myös vauva-arjessa ja antakaa ammattilaisten auttaa! Ties kuinka pitkä matka munkin kropalla vielä olisi tähän tilaan missä nyt ollaan, jos olisin jatkanut yksikseni varovaista treenailua (ja ties kuinka kauas olisin jo hukannut motivaation 😄)
-Netta
Hyvää työtä Netta ja CrossFit-valmentaja Salla!
Liikkuvan äidin puolesta
Virva / Vivathle Oy